Vuoden 2016 matkailualumni (LAY)

23.8.2016 10:50

Saila Saraniemi, matkailumarkkinoinnin suuntautumisvaihtoehto, matkailututkimuksen pääaine

Vuoden lappilainen matkailualumni Saila Saraniemi

Työskentelen Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa markkinoinnin yliopistonlehtorina. Teen tutkimustyötä erityisesti
palvelu- ja paikkabrändeihin sekä digitaaliseen liiketoimintaan liittyen. Parhaillaan meneillään on kaksikin digitaalisiin palveluihin liittyvää tutkimushanketta, joissa pohdimme
tulevaisuuden pankki- ja terveyspalveluiden uudenlaista arvonluontia, sekä yksilöllisen asiakastiedon merkitystä palveluiden kehittämisessä. Lisäksi tietysti myös opetan: maisterivaiheen opiskelijoille Brand Management-kurssilla ja kandidaattivaiheen opiskelijoillemme Markkinoinnin käytännöt-kurssilla. Työhöni kuuluu myös opinnäytteiden ohjausta, opetuksen kehittämistä, yritysyhteistyötä ja eri sidosryhmien kanssa yhteydenpitoa. Kuulun esimerkiksi Gateway to Kuusamo Lapland -kansainvälistymishankkeen ohjausryhmään. Päivien sisältö vaihtelee paljonkin, ja useimmiten voin itse suunnitella työpäiväni kulun.

Olen valmistunut vuonna 2001 Lapin yliopistosta matkailututkimuksen pääaineesta, silloisesta matkailumarkkinoinnin suuntautumisvaihtoehdosta. Opinnot aloitin vuonna 1995, eli toisella matkailuopinnot aloittaneella vuosikurssilla.

Opinnot antoivat erinomaisen perustan yhteiskuntatieteen opintoja ja samalla hyvin käytännönläheisen näkemyksen monipuolisesta matkailualasta. Olin Jalot Villit ry:n perustajajäsen, ensimmäisen hallituksen varapuheenjohtaja ja toisen rahastonhoitaja, joten sain olla tiiviissä yhteistyössä henkilökunnan, yrityselämän ja tietysti laajan opiskelijayhteisön kanssa. Meillä oli hieno yhteishenki ja monen kurssikaverin kanssa ollaan yhteyksissä edelleen. Parhaita kokemuksia olivat varmasti ekskursiot, muun muassa eräskin reissu Hettaan! Toki mukavia muistoja on myös vaihto-opiskeluajalta Innsbruckista.

Opintojen jälkeen olin aluksi matkailun yliopettajan viransijaisena silloisessa Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa Joensuussa. Tuolloin aloin myös valmistella väitöskirjaani matkailubrändeistä. Olen Rovaniemeltä kotoisin, joten oli luontevaa palata Etelä-Lappiin pariksi vuodeksi v. 2003, jolloin työskentelin matkailun ohjelmapalvelujen kehittämishankkeen projektipäällikkönä Ranuan eläinpuistolla. Ranualta muutin Ouluun viimeistelemään väitöskirjaani. Väittelin kauppatieteiden tohtoriksi Joensuun yliopistosta v. 2009 ja Oulun yliopistolla olen työskennellyt vuodesta 2007 alkaen.

On tärkeää, että Lapille merkittävä elinkeino pysyy monipuolisen tutkimuksen kohteena. Sen vuoksi yritysten ja kehittäjien kanssa tehtävää yhteistyötä kannattaa pitää yllä ja kehittää. Vuosien varrella minulla on ollut mahdollisuus käydä luennoimassa MTI:llä ja olen ohjannut myös joitakin opinnäytetöitä sinne. Toivon, että mieluisa yhteistyömme jatkuu tulevaisuudessakin!    


Saila Saraniemi

Lapin korkeakoulukonserni logo Korkeammalle
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK